Nový Xbox, známý zatím jen jako "Project Scorpio", odhalil technické specifikace

6. dubna 2017 - To podstatné se sice dozvíme až během letošní E3, ovšem ani detailní popis útrob a střev nového Xboxu není k zahození. Minimálně pro ty technicky zdatné, kterým údaje jako osmijádrový x86 procesor s taktem 2,3 GHz, či upravený grafický čip od AMD, s čtyřicítkou výpočetních jednotek na kmitočtu 1172 MHz, prozradí něco konkrétního. Všem ostatním bude patrně stačit informace, že procesor je rychlejší přibližně o 30% a grafický čip svého dýchavičného předchůdce z Xboxu One předčí bezmála pětkrát. Nápomocna budiž níže přiložená tabulka, srovnávající tenhle nadupaný nový Xbox One s jeho staršími bratříčky, potažmo konkurencí v podobě PS4.


Silnější a rychlejší procesor i grafika, za podpory větší paměti, mají pochopitelně v první řadě přinést vyšší výkon, kterého se stávajícím konzolím už zoufale nedostává. To vše primárně ve jménu 4K hraní a šedesáti snímků za vtěřinu. Zkrátka ale nepřijdou ani filmoví fanoušci, optická mechanika pro 4K UHD disky slibuje nové zážitky i jim.


Na podrobnějsí informace o nové konzoli, každého pochopitelně zajímá hlavně cena, datum uvedení, možná i oficiální název, neřku-li startovní hry, které poprvé využijí vyšší výkon, dojde opravdu až v rámci výstavy E3. Prozatím si tak všichni musí vystačit s ujištěním redaktorů Digital Foundry, jež si Microsoft vybral jako posly dobrých prvních Project Scorpio zpráv. Ti viděli v pohybu tech demo Forzy, bežící plynule v 60 FPS a ve 4K rozlišení, přičemž konzole v tu dobu jela údajně sotva na 60-70% svého možného výkonu.