Nový Xbox One bude nejlepší konzolí na světě! Bude totiž VHS přehrávačem!

26. května 2013 - Nadpis asi nedává moc smysl. Ale to proto, že navazuje na podobně laděný příspěvek PlayStation 4 bude nejlepší konzolí na světě - bude totiž písíčkem, což už relativně smysl dává. Při pohledu na design nové konzole Microsoftu se navíc starším ročníkům nutně musela vybavit vzpomínka na éru videa. Návrháři se tentokrát vskutku vytáhli, nijak zvlášť vzhledná a foremná černá škatule připomíná VHS rekordér víc, než cokoliv jiného. Vida jak nám to všechno pěkně zapadlo, Xbox One je video(herní) přehrávač.


Skutečnost je ovšem zcela jiná, legrace stranou. Xbox One totiž není ani video, ani herní konzole, nýbrž set-top box! Tak alespoň nová krabička působila na první oficiální prezentaci, uspořádané v úterý přímo v Redmondu, sídle Microsoftu. Nemělo to být primárně o hrách (ty si necháme až na E3), nemělo to být vyloženě o hardwaru a technologiích (HW specifikaci taky ještě neupřesníme), mělo to být hlavně o vizi a možnostech další generace Xboxu. Zhruba v tom duchu nás na onen Den D lákali. Nicméně všichni tak nějak čekali, že nástupcem populární konzole Xbox 360 bude zase konzole. Rozumějte herní konzole, konzole na hraní her. Nikoli set-top box, na kterém si z dlouhé chvíle a „když zrovna nic nedávají“ zahrajete třeba Halo.

Náhodný kolemjdoucí by musel být upřímně zmaten. Pokud by v první části prezentace koukal na výčet možností a způsobů jak sledovat televizi, jak si podmanit a ovládnout vysílací schéma, jednotlivé pořady a kanály, jak je přepínat, jak si vyžádat TV program a tak dál. Ale taková bohužel byla realita, hry tu nebyly až na druhé koleji, hry tu nebyly vůbec! Řečníci jen trumfovali jeden druhého, s ukázkami hlasového a pohybového ovládání, s možnostmi zapojit do dění SmartGlass a vychytávkami typu „v části obrazovky koukám na film, v dalším okně pouštím trailer na jeho pokračování a po očku šilhám ještě do růžku, kde vedu hovor přes Skype“.
 
Ačkoliv byly konzole - jako multimediální centrum domácnosti – podobně uváděny už v minulé generaci, v té nové to zkoušejí zase. A Microsoft to zatím zdá se dotáhl nejdál (i když kdo ví, jak to vlastně bude mít Sony a PS4), se svojí All-in-One škatulí. Ostatně odtud ten divný název, kdepak Intifity, natož pak Xbox 720, jednička to je! Až čas ukáže, není-li to jednička jak od Mirka Topolánka. Ovšem právě tímhle gestem asi Xbox One prozatím počastuje Evropa, jelikož – překvapení – pomalu žádná z předvedených služeb a vymyšleností nebude na starém kontinentě k dispozici. Tím spíš při uvedení Xboxu na trh.


Netřeba to zbytečně rozpatlávat, ale Xboxu 360 zvoní pomalu umíráček a jaké služby/funkce na něm byly dostupné (speciálně v naší malé české kotlině) víme všichni. Vždyť i na něco tak zásadního jako internetový prohlížeč se čekalo celou věčnost. Takže pardon, avšak z pohledu domácího čekatele na Xbox One, neřku-li hráče, byla polovina prezentace totálně o ničem. Na NFL a NBA tu není nikdo extra zvědavý, i mutantů sledujících x oken naráz máme u nás minimum, no a filmy, seriály a muziku bychom si jistě užili, ovšem vzhledem k autorským právům, licencím a smlouvám na ně (troufám si říct) nikdy nedojde.

A co takhle trocha hardwaru? Ale vážně jen ždibíček, ať diváky nenudíme a nezahltíme. Přesné specifikace Xboxu One pochopitelně nezazněly. Výroba dost možná ještě ani nezačala, komponenty se mohou změnit a pochopitelně, konkurence naslouchá. Dozvěděli jsme se pouze, že CPU má 5 bilionu tranzistorů. Co to znamená? Běžný hráč™, tím spíš americký, nemá ani ponětí, ale je to hodně. 5 bilionů čehokoliv už je vážně dost, tak je asi dobrá zpráva, že to tam dali. ;) 8GB RAM je už trochu přínosnější informací, přestože půjde o DDR3. Nicméně podobně jako u PS4 kvituji a tleskám, že rozum zvítězil, pouhé 4GB by se s výhledem do budoucna (a se vzpomínkou na současnou generaci, kde se paměti nedostávalo prakticky od začátku) jevily jako nedostatečné.


Optická mechanika je pochopitelně blu-ray, architektura konzole 64-bitová…, víc se dozvíme časem. Prozatím si vystačíme s informací, že to má nějaký výkon, i když údajně o něco nižší než PS4. Kamenem úrazu se však jeví hned trio operačních systémů, které je sice fajn (každý umí něco, přepnete mezi nimi rychlostí blesku a mezi koukáním na film a hraním hry vlastně nebude prodleva), nicméně tenhle luxus si prý ukousne hned 3GB paměti. Špatným rozhodnutím se jeví i Kinect do každé rodiny, Kinect ke každému Xboxu. Inovovaná verze kamerky pro pohybové ovládání jednoduše bude nedílnou součástí celého kompletu a říká se, že bez ní Xbox One ani nenastartuje.

Zpětně ještě velká gratulace Microsoftu, že vůbec dokázal prodávat polo-funkční prototyp (to jako první Kinect) a přesvědčit tolik lidí k jeho koupi. Ta věc pomalu nic neuměla, byla nepřesná a rozhodně nenaplnila velkohubé sliby. Stejně tak her nebylo moc (a ještě jakých, že), ale přesto šlo o úspěch, na který bude Kinect 2.0 chtít navázat. Konečně bude pracovat s vyšším rozlišením, namapuje postavy detailněji a jejich pohyb přenese do virtuálního světa rychleji (a snad bez lagů), to je samozřejmé. Jsem ale zvědav na hry. Zase jen hříčky, s máváním a poskakováním, nebo uvidíme i něco sofistikovanějšího?


Vzhledem k faktu, že bez Kinectu nedá nový Xbox ani ránu, předpokládám snahu implementovat ho do her za každou cenu. Což může dopadnou všelijak. Jisté však je, že tohle udělátko (o které spousta hráčů upřímně ani nestojí) jen zbytečně navyšuje cenu konzole. Což mi připomíná, zmíněn byl i pevný disk, s kapacitou 500GB. Opravdu? Jen půl giga? Bude mi to stačit, při nutnosti instalovat všechny hry? Bude mi to stačit na kopu těch báječných TV pořadů a filmů? Na hudbu? A kam dám DLC, za než vyhodím hromadu peněz? A patche, dnes často mnohagigové? To bude asi velký boj s místem a věčné promazávání. No pochválím aspoň gamepad, po lehkém faceliftu. Už X360 pad byl víc než povedený, lepší ovladač asi neznám. Při vzpomínce na stařičký FF volant… tohle Microsoftu vždycky šlo.    

A nakonec teda ty hry. Většina dnešních set-top boxů je má, není proto divu, že i TV krabička od Microsoftu nabídne interaktivní zábavy chtivým uživatelům trochu té… ehm, interaktivní herní zábavy. Xbox One bude kromě sledování televize, přepínání televize a koukání na seriály v televizi (v čele s Halo od Spielberga, tohle oznámení asi mělo způsobit velké haló), přehrávat i další díly Call of Duty, Forzy, Fable… a tak dál. Ale v první řadě to budou hry sportovní, jak nastínil Andrew Wilson z EA Sports. S Microsoftem mají pochopitelně exkluzivní smlouvu a pro nový Xbox One zase kvarteto titulů, používajících (jak jinak) nový engine.

FIFA 14, Madden NFL 25, NBA LIVE 14 a UFC – z uvedené čtveřice nás zajímá vlastně jen ta FIFA, ostatní kousky hraje v našich krajích minimum lidí (i na stávající generaci) a kupovat kvůli nim nový Xbox? To asi ne. Z představovacího filmečku a neuvěřitelné záplavy PR žvástů (máme velkou snahu posunovat mantinely, vyvíjet, mít lepší AI, fyziku… kdyby to EA opravdu chtěli, jsou tu velmi výkonná PC. Proč přehlížet tuhle platformu, mám-li takové plány a vize? Co jim brání?) zaujala snad jen informace o až 4x více výpočtech za vteřinu. Inu nové konzole zpočátku nabídnou výpočetní sílu, tak proč ji nezužitkovat pro umělou inteligenci a uvěřitelnější fyziku? S grafikou bych byl zatím opatrný, nikde není psáno že klip předváděl in-game záběry. Víme jak to chodí.


Forza 5 – jak nečekané, nový Xbox a nová Forza. Vždyť i nový Project Gotham je v plánu. Trailer ale příjemně překvapil asi každého, ne kvůli grafice (a znovu, render? In-game?) ale díky trati. Představen byl městský okruh a co čert nechtěl, situovaný přímo do srdce matičky Prahy. Karlův most, Staromák… a tak dál, jak osvěžující, jak neotřelé. Dobrá, je to svým způsobem pocta, proč nemít ve hře Prahu, je krásná a jako kulisy (nejen) k závodění jistě atraktivní. Připomínám ale, že to není její premiéra a kdovíjak přelomový nápad. Vždyť v ulicích našeho hlavního města se závodilo již prostřednictvím MotoGP 3.

Quantum Break – novinka od Remedy a (soudě podle traileru) asi návrat k větší akci. Po polovičatém Alanu Wakeovi tedy další nová značka a příklon k žánru, který máme od Finů dost možná nejraději. Většinu videa zabrala živá akce s televizními herci, potažmo renderovaná akce s tankerem bořícím ocelový most. Ale z těch několika málo piko-sekund, v nichž šlo zahlédnout i samu hru, to celé vypadalo docela Max-Payneovsky, zpomaleně a brutálně. Tak snad to tentokrát vyjde a hlavně, tvůrci si s tím nebudou zase hrát pět let! O xboxové exkluzivitě se tuším bavit nemusíme, mno třeba to časem dopluje i na PC.  

Call of Duty: Ghosts – o tomhle je zbytečné cokoliv psát, další podzim, další CoD. Ale tentokrát next-gen! Tak se připravte, že si znečistíte textil. Já bych potřeboval spíš kapesníček, na osušení slz, jelikož prezentace snad už nemohla být legračnější. Ano, nová hra bude mít zcela nový příběh, svět i postavy. A Ghosts přirozeně nabídnou i nejkrásnější grafiku, v sérii zatím neviděnou! Právě plky o vizuálu, technickém zpracování a další generaci enginu, ovšem vyzněly nejvtipněji. Ve zkratce, vývojáři jsou z nové generace přímo nadšeni, mají k dispozici více výkonu a tak i polygonů, efektů, lepších textur…, tak samou radostí přidali do jednotky bojového psa. Což je taky revoluce. Asi nepamatují klasického Shadow Dancera? A jak lépe vyzdvihnout novou grafiku, než srovnáním s tou víc než zastaralou (jako opravdu? Modern Warfare 3?) a čím více nalákat, než rybkami s chytrou AI a renomovaným hollywoodským scénáristou?


Summary? Vypadá to, že pro Xbox One budou k dispozici nějaké ty hry. Budou vypadat zase o něco lépe, ale zároveň to budou ty staré dobré značky a letitá x-tá pokračování. Ačkoliv panáček z Microsoftu se dušoval, že je připraveno hned 15 exkluzivních her – z čehož hned polovinu údajně tvoří nové tituly.

UPDATE: Svět se mnoho informací z představení Xboxu One nedozvěděl, v Americe možná byli nadšení (zvlášť pokud preferují sledování televize před hraním), ale pro ostatní kontinenty byly přínosné teprve až následné rozhovory a interview. Je ironií, že z nich vzešlo málem větší množství údajů a faktických prohlášení, než z akce samotné. Nicméně nejsou to zrovna pozitivní zprávy. Tak třeba obávaná potřeba konzole být online. Ta se nepotvrdila, Xboxu bude stačit sáhnout si ne net jen jednou denně. Takže vlastně ano, bez spojení si toho hraní moc neužijete. Představte si víkend na chatě, ještě v sobotu ráno šachujete a „updatujete“ konzoli, po zbytek dne se můžete bavit hraním a v neděli už prd, smůla.

Docela svérázná DRM ochrana a zároveň páka na piráty. Ti se teď děsili jen nových firmwarů, jednou za pár měsíců, u nové konzole mají utrum pomalu všichni, často i poctivci – kteří z důvodu špatného spojení, či pobývání v inetem nezasažené lokalitě, jednoduše dohráli. Velmi v uvozovkách optimistická je také nutnost instalace her na pevný disk, spekulovaná online aktivace, navázání (patrně?) každé jedné hry na konkrétní profil a pochopitelně nemožnost dohraný titul prodat v bazaru, potažmo někomu byť jen půjčit. Informace se zatím různí, chvíli to dokonce vypadalo, že si nezahraje ani nikdo další v rodině… , vypadá to každopádně hodně vesele. A do toho všeho snad i regionální zámky, neustále bdící Kinect (okamžitě se rozběhla paranoia se sledováním, ochraně soukromí atd.) a cena rozhodně vyšší než u konkurenční PS4.


V tomhle světle to prozatím s Xboxem nevypadá vůbec dobře, byť nikdo neví jakým způsobem vyřešila online/DRM/bazarovky společnost Sony. Třeba se hodně nasmějeme, až vyjde během E3 najevo, že dost možná velmi podobně. Ale nač stahovat kalhoty, když next-gen je ještě daleko. Moudřejší všichni budeme opravdu až po E3, tím spíš pokud nás na herní konzoli zajímá primárně ono hraní. Uvidíme s čím se kdo vytasí, zda potvrdí či vyvrátí výše zmíněné spekulace, jakou nahodí cenu a provozní politiku…

Nakonec, pro ty uvědomělé a spořádané uživatele herních konzolí se výrazně nic až tak nezmění. Bazary a půjčování her jsou šedá zóna (podle EULA je koupená hra většinou jen naše, nemáme právo jí dál prodávat, někomu půjčovat, nebo předvádět), o soukromí se bát netřeba (když MS a Sony řeknou, že to mají ošéfované, tak jim přece věříme, no ne?) a 24/7 připojení k internetu je pro dnešního hráče prakticky nutností, jakož i samozřejmostí. Takže kde je problém? Platím, nechytračím s nákupy z druhé strany světa, bazar vnímám jako okrádání vydavatele, svoji hru zapůjčím maximálně v kruhu nejbližším a ve virtuálním světě visím vlastně nonstop, tudíž ani krátký výpadek spojení mne nerozhází.

1 komentářů:

Psaní komentářů
michal
AUTHOR
2. září 2022 v 10:01 delete

Já si teda původní Xbox One hodně užívám a občas ho zapnu i teď. Sice mám teď už novou generaci, ale jen tak z nostalgie. Navíc tam mám rozjeté nějaké savy, které bych chtěl dojet. V tu dobu jsem si na něj bral podle návodu odsud půjčku bez doložení příjmů, ale nelituju ani jedné koruny, kterou jsem za něj utratil. ;-)

Reagovat
avatar