Windows 8 zvládnou spustit hry pro Xbox 360. Jasná zpráva!

17. července 2011 - V uplynulých dnech se na všech internetech objevily spekulace, že by snad Windows 8 měly podporovat hry pro Xbox 360. Respektive celou konzoli prakticky emulovat, včetně klasického dashboardu a služby Xbox Live, Marketplace nevyjímaje. Zkrátka, že by na dostatečně silném PC s Windows 8 bylo možné pařit xboxové hry, stahovat si XBLA hříčky a vůbec si hrát na konzolistu.

Na přetřes přišly pochopitelně i spekulace typu proč by to Microsoft vůbec dělal, jestli to má smysl, že možná ano, jelikož v čase Windows 8 už patrně bude na trhu Xbox 720 (či jak se nástupnická konzole bude jmenovat) a že by to vlastně bylo pěkné prodloužení životnosti a nalákání PC oveček k X360 hrám…, a tak dále. Nikdo se ale kupodivu nepozastavil nad praktickou stránkou věci, snad ani jediný článek na dané téma neřešil finanční a technické aspekty.


Řekněme, že Windows 8 „emulující“ Xbox 360 jsou hotová věc a kdejaký písíčkář, natěšený na xboxové exkluzivní hry, pomalu vyráží nakupovat – ať už zmíněný operační systém, nebo všechny ty Gears, Forza, Halo a Fable série. Kde by mohla kosa narazit na kámen? První asi každého napadne hardware, utáhne to můj počítač? Požadavkem by jistě bylo dostatečně výkonné PC, dost možná přesně specifikované a seznamem kompatibilních komponentů doplněné. OK, a co když se můj procesor do specifikací nevejde? Nebo grafická karta? Budu jen kvůli X360 hrám upgradovat? Nebude lepší a finančně výhodnější koupit si rovnou ten Xbox?


Další věc, nikdo nepočítá s cenou operačního systému. Jistě, někdo na Windows 8 přejde tak jako tak, dalšímu ale stávající XP/Vista/Windows 7 v pohodě stačí, zvládají vše co od nich potřebuje a upgrade by zvažoval jen kvůli X360 „emulaci“. Za kolik budou Windows 8? A za kolik bude tou dobou Xbox 360? Mám utrácet za nový systém a navíc ještě riskovat další výdaje (možný nákup hardwaru, aby mi ty hry jely tak jak mají), nebo bude jistější a dost možná levnější koupit si ten Xbox a být v klidu?


A to už vůbec nemluvím o nutnosti nákupu X360 gamepadu a dost možná i nové optické mechaniky. Předpokládám, že by také ona byla úzce specifikována, vždyť díky čupr novým ochranám mají často problém herní X360 disky přechroupat i samy Xboxy, natož pak nějaké PC. Je docela možné, že by požadované specifikace splnilo jen pár mechanik na trhu, které by se rázem staly nedostatkovým zbožím, ceny by šly nahoru, objevili by se spekulanti, první vykukové s modifikovanými firmwary… Riskoval by tohle Microsoft? A měl by to riskovat potencionální zájemce o hraní xbox her na PC?

Kolem a kolem, i pokud Windows 8 opravdu budou umět přehrávat X360 hry a nějakým zázrakem se podaří vyřešit těch milion věcí s tím souvisejících, pořád asi bude rozumnější, praktičtější a dozajista i levnější koupit si raději originální Xbox 360. Emulace totiž skýtá jen samé problémy a než kvůli několika hrám měnit polovinu počítače, přecházet na nový systém a utrácet za kde co, pořízení zastaralé konzole vyjde pořád lépe.