DiRT 3 - ani ryba, ani rak?

11. května 2011 - Paul Coleman se pro Eurogamer rozpovídal o blížícím se DiRT 3. Tyhle rozhovory jsou vždycky legrační, když se hráči/čtenáři namísto nových – a pro ně zajímavých – informací dočkají většinou jen záplavy klasických marketingových frází, kdy zpovídaný firmu, sebe, i tvůrčí tým chválí a poplácává po ramenou.

Ani vyprávění o DiRT 3 není jiné, však z velké části ujišťuje, jak se Codies správně rozhodli, jak dobře to dělají a jak bude třetí díl (už zase) to pravé ořechové, ze kterého se všichni zblázníme.



Pobavila například hláška, jak skutečný seriál WRC diváky nudí, když pořád vyhrává Loeb. A spasitelem že prý bude Ken Block, který svou účastí postaví vše zase zpátky na nohy. Ostatně ze stejného důvodu ho mají i ve hře. Má tenhle názor kromě Paula Colemana také někdo další?


Já si naopak myslím, že jestli sérii DiRT něco uškodilo, byla to právě jména jako Travis Pastrana, Ken Block nebo Dave Mirra. Slavný Colin McRae kvůli nim ustoupil do pozadí, celý závodnický cirkus se najednou stěhoval na území USA a namísto klasické rallye naprosto dominovaly soutěže ve stylu X-Games.

Sami Codemasters tenhle svůj omyl zpětně nepřímo přiznávají, při tiskovkách v USA prý na „příliš americký DiRT 2“ nadávali i sami Američané, dožadujíc se více tradičních rallye závodů. Pro koho tu dvojku tedy sakra vyvíjeli? A kdo si ji nakonec koupil? Evropany nezaujala a i na Amíky byla moc americká. Který kravaťák tohle vymyslel a jaký graf mu to našeptal?

Člověk by čekal, že se tvůrci spolu s manažery poučili, ale zdá se, že moc ne. Ken Block bude totiž znovu za hvězdu, společně se svou gymkhanou. Což o to, vodit auto po dráze plné překážek tenhle chlapík umí a na jeho videa se moc pěkně kouká. Nicméně tím to asi končí. Vžít se do jeho role ve hře a bez tréninku (i nezbytného umu) začít hned s autem baletit, se nám asi jen tak nepodaří. Bojím se frustrace a brzkého lámání holí nad gymkhanou, ostatně drifty v NFS: Shift by mohly vyprávět. Člověk se na ně rád podívá, ale hrát ani ovládat se moc nedají.          

Ovšem i tady je vidět styl uvažování, jakým se dnes vývoj her řídí. Blockova videa shlédlo údajně na YouTube přes devadesát milionů lidí. Úplně vidím, jak kravaťákům v Codies svítí oči, s vidinou obřích prodejů – Blocka a jeho tanečky přece musíme ve hře mít! I kdyby si chtěl na vlastní gamepad zagymkhánit jen zlomek diváků a naši hru si kvůli tomu pořídil, bude to terno. A samozřejmě, umožníme i přímý export replayů rovnou na TyTrubku – protože až tam je někdo uvidí, určitě bude chtít hned taky gymkhánit a poběží nakupovat.



Paul Coleman na každý pád i uklidňoval. DiRT 3 prý bude arkádou i simulátorem a přístupný pro všechny, nebojte se nic. Dobrá, jenže tohle slýcháme pokaždé a ze všech stran. Pochybovače mělo též uchlácholit prohlášení, jak vývojáři naslouchají skutečným jezdcům rallye, jak se byli sami jeden víkend (nechat) svézt, jak všechno konzultují a jak bude tudíž vše reálné. Fajn, jenže právě při podobných debatách se toho v překladu ztratí nejvíc. A programátor nakonec i po svezení v reálném závoďáku vypotí uklouzanou arkádu.

Ale jako obvykle, zahrajem a uvidíme. DiRT nastavil už s prvním dílem trochu zvláštní fyziku i jízdní model, tak snad to nakonec bude alespoň zábavné a hratelné, když už ne realistické. Podle několika videí, která jsem zatím viděl, to znovu vypadá na pěkné pokoukání (na PC i v DX11), přestože dojmy z chování aut, plus z cest širokých jak dálnice, nejsou kdovíjak pozitivní. Auta zase docela plavou, je jim zdá se celkem fuk, je-li pod koly asfalt nebo šotolina a také poškození na jejich kondici zjevně nemá moc vliv.

Víc jak stovka tratí (z toho 60% jsou rallye erzety) zní slibně, i ten načrtnutý vozový park vypadá lákavě. Na druhou stranu už před vydáním děsí slíbená první DLC, jako Monte Carlo Track Pack a Superteams Pack se čtrnácti novými vozy. Kolikpak jich bude asi v základu, že si vydavatel dovolí přihodit navrch hned víc jak tucet aut? Doufám, že taky alespoň stovka.

1 komentářů:

Psaní komentářů
skenk
AUTHOR
29. června 2011 v 9:01 delete

Vyzera to dobre ale kde je RALLY?

Reagovat
avatar